Scheiden

Wanneer je uit elkaar gaat heb je vaak al genoeg aan je hoofd. Naast alle emoties en stress zijn er vaak diverse praktische zaken die geregeld moeten worden. Een koophuis met een gezamenlijke hypotheek is één van die zaken.

Als je uit elkaar gaat dan moet je onder andere beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Je kunt het huis natuurlijk verkopen en de winst, of het verlies, delen. Maar blijft er één van jullie in het huis wonen dan moet er huisvesting geregeld worden voor de vertrekkende partner. Ook moet de hypotheek op één naam worden gezet, dit heet hoofdelijk ontslag, en moet er afhankelijk van de situatie en gemaakte afspraken nog een bedrag moeten worden betaald, de uitkoopsom.

Hier een kort voorbeeld om dit wat duidelijker uit te leggen.

 Jullie huis is €425.000,- waard en jullie huidige hypotheek is €250.000,-  
Er is dus een overwaarde van €175.000,- 
In principe heeft de vertrekkende  partner recht op de helft van deze overwaarde, in dit geval dus €87.500,-

Een veelvoorkomend probleem hierbij is dat de hypotheek gebaseerd was op het gezamenlijke inkomen. Na scheiding moet de hypotheek echter kunnen worden betaald van één inkomen. De geldverstrekker bepaalt aan de hand van jouw huidige salaris en verplichtingen of dit voldoende is. 

Een snel en goed inzicht van de mogelijkheden is in deze situatie erg belangrijk. Loep helpt je hier graag bij. 

Is je vraag niet beantwoord?

Heb je niet kunnen vinden wat je zocht? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via het contactformulier en stel jouw vraag. Liever telefonisch contact? Dat kan natuurlijk ook!