Overwaarde opnemen

Als de waarde van je woning hoger is dan de restschuld van je hypotheek heb je overwaarde.

Overwaarde kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door stijging van huizenprijzen  of omdat je geïnvesteerd hebt in je woning waardoor deze meer waard is geworden. Maar overwaarde hoeft niet perse met de stijging van de huizenprijs te maken te hebben. Je kunt ook overwaarde hebben doordat je hebt afgelost op je hypotheek. De restschuld van de hypotheek is dan lager dan wat je woning op dit moment waard is.

Om dit allemaal wat duidelijker uit te leggen hier een voorbeeld:

Je hebt jouw woning 7 jaar geleden gekocht voor €350.000,- 
Inmiddels heb je  €30.000,- afgelost en is de marktwaarde van je huis gestegen naar €450.000,- 
Dit betekent dat je een overwaarde hebt van €130.000,-

Het nemen van een hypotheek om de overwaarde op je huis op te nemen kan voordelig zijn, omdat je vaak een lagere rente betaalt dan wanneer je bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluit. Bovendien hoef je het geleende bedrag niet in één keer terug te betalen, maar kun je dit doen in maandelijkse termijnen

En als je je nu afvraagt wat je allemaal met je overwaarde kunt doen? Je hoeft niets te doen met deze overwaarde. Je kunt er voor kiezen de overwaarde later op te nemen wanneer je kleiner gaat wonen en deze overwaarde te gebruiken voor de aankoop van de nieuwe, kleinere woning. Hierdoor heb je een minder hoge of zelfs geen hypotheek meer nodig. Dit kan heel goed van pas komen omdat het (pensioen-)inkomen op latere leeftijd meestal lager is. Het opnemen van de overwaarde kan bijvoorbeeld ook handig zijn als je extra geld nodig hebt om bijvoorbeeld te investeren, een verbouwing te financieren of om een andere grote uitgave te doen.

Er zijn echter veel situaties te bedenken waarbij het inzetten van deze overwaarde een goede optie is. Je kan de overwaarde bijvoorbeeld gebruiken om jouw huis te verduurzamen of te verbouwen maar ook voor de aankoop van een vakantiewoning, auto of caravan.

Verder zijn er nu meerdere mogelijkheden om de overwaarde ‘op te eten’, dit houdt in dat er een bedrag ineens of in maandelijkse termijnen wordt uitgekeerd zonder dat je daar meer voor betaald. De voornaamste voorwaarde hierbij is dat jij en/of jouw partner de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Is je vraag niet beantwoord?

Heb je niet kunnen vinden wat je zocht? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via het contactformulier en stel jouw vraag. Liever telefonisch contact? Dat kan natuurlijk ook!